Är gardiner rätt solskydd?

Gardiner finns i många olika varianter och former och kan vara väldigt enkla att välja ut men också väldigt svåra. Allt beror på hur man ser på heminredning. Gardiner kan vara något som förhöjer den existerande inredningen eller förstör den. För som med allt annat man gör i ett hem. Så måste man inse att det alltid krävs en del tankeverksamhet för att få till allt helt perfekt. Något som man inte gör i en handvändning. Framförallt inte när man tänker på hur många olika varianter och stilar som gardiner finns i. Vilket även försvårar för den som inte har så stor erfarenhet av heminredning.

Man ska egentligen aldrig börja med att köpa gardiner. Man ska istället se till att köpa resten av inredningen först. Helst ska man tänka över noggrant exakt vilken stil man vill ha. Utifrån detta kan man bestämma hur man ska få till den med möbler och dekorationsprylar. För ett hem kommer inte färdiggjort utan man måste få till sin egna stil i hemmet. Något som inte alltid är så enkelt. Speciellt om man inte vet vad man gör eller har svårt att bestämma sig.

Svårigheten att bestämma vilka gardiner man ska ha är nog väldigt vanligt även efter att resterande inredning är klar och på plats.

Gardiner – att välja

Att köpa gardiner och att välja ut sådana är ett relativt stort projekt som många tycker är svårt. Framförallt då det finns så många olika varianter att välja mellan. Något som inte gör att det blir så enkelt som man kanske trott från början att köpa och välja gardiner.

Först och främst måste man fråga sig om avsikten bakom gardinerna. Vill man ha gardinerna mörkläggande, insyns skyddande eller om de enbart ska vara dekorativa. I vissa rum blir det nämligen enklare om man tänker på vilka egenskaper som gardinen ska ha först och främst.

Insynsskydd ger nästan alla varianter av gardiner och mörkläggningsgardiner ger även insynsskydd men det är inte alltid det omvända. Därför är det som sagt ytterst viktigt att man tänker på vad man behöver. Gäller det mörkläggning bör man alltid välja en mörkare färg på gardinerna för att ge maximal mörkläggning.

Passar det inte in med de färger man valt i det rum där man behöver mörkläggning. Så är ett alternativ vara att kombinera en gardin med en persienn. Det ger nämligen ett extra solskydd som gör att man kan välja mörkläggande gardiner i lite ljusare färger än vad enbart gardinerna skulle göra.

Köpa gardiner

När man väl tänkt ut vilka gardiner man behöver är det dags att börja titta i de olika butikerna som finns. Det finns gott om vanliga och e-butiker där man kan köpa gardiner utan problem. Dock är det som med det mesta annat väldigt viktigt att man mäter storleken på gardinerna man behöver.

Något som underlättar när man hittat gardiner är att i förtur mätt och bestämt sig för storlek. Då kanske man inte köper de gardiner man faktiskt skulle velat ha i slutändan.

Olika typer av solskydd

Det är viktigt att välja rätt solskydd för rätt behov. Detta görs genom att själv läsa på för att sedermera mäta där man tänkt sig att solskyddet skall monteras. I detta finns det dock en risk då man kanske inte har den expertis som krävs för montering och mätning av solskydd. Det är därför en rekommendation att kontakta ett företag som hjälper en med att montera och mäta. Det må kosta mer men det underlättar enormt och du har oftast alltid en garanti på arbetet.

Här nedan listas 5 företag som kan hjälpa dig att hitta det perfekta solskyddet:

  1. Göteborgs Solskydd AB, Göteborg
  2. Kungälvs Solskydd AB, Kungälv
  3. Sidsjö Markis & Persienn AB, Sundsvall
  4. Moogio, Malmö
  5. Alfa Solskydd, Stockholm